Väggar och tak i vardagsrummet

Måla tak

Nu tar renoveringen i vardagsrummet fart igen! Golvet är på plats (mer info om hur det gick till kommer) och nu ska väggarna och taket fixas till.

Taket är ett fantastiskt, kilsågat, handhyvlat brädtak! Det har varit målat en gång i tiden men färgen har vid något tillfälle tagits bort. Lite spår av den gamla (lim?) färgen finns kvar på spikskallarna. 

Efter en hel del funderingar och diskussioner har vi bestämt oss för att måla taket igen :-) Troligtvis limfärga det för att få den där sköna matta ytan. Det kan bli den nyare matta limfärgen också. Vi får se!

Hursomhelst måste taket spärrgrundas först. Vi har försökt att limfärga på rena plankor tidigare och det har aldrig lyckats särskilt bra. Risken att det flagnar är stor vilket är såååå surt!

Spärrgrunden görs med en tunn linoljefärg. Jag spädde Titanoxid-vit linoljefärg med 40% balsamterpentin och sen var det bara att börja måla det "enorma" taket. En 70 mm lackpensel känns väldigt liten när det är 36 kvm som ska målas.

Reparera väggarna

Som i många andra gamla hus åkte det upp masonit på väggarna vid någon tidpunkt. Ett enkel och snabbt sätt att få bort gamla slitna väggar och tapeter. Tyvärr missformas masoniten med tiden och den ger också en väldigt "död" yta.

Vi har tagit ner all masonit och fram kom alla gamla tapeter i massor med lager. Fantastiskt! En hel del lerklining har tyvärr ramlat ner av olika anledningar och detta behöver repareras innan vi klär väggarna på det sätt vi vill.

Allra först återanvände vi gammal lerklining som vi blötte upp men ganska snart insåg vi att det kommer inte räcka länge så då köpte vi 1 kbm färdig lerklining från Ekologiska Byggvaruhuset. Den lerkliningen räckte inte heller särskilt långt så för att inte ruinera oss på lera bestämdes det att göra egen lerklining efter recept från Svenska Jordhus.

  • 1 del Tallmyra-lera
  • 2-3 delar sand
  • 1 del hackad halm
  • 1 del hästspillning (tur att vi har Spadi)

 

24 Jan 2013